Det er lett å bli påvirket av all eksponeringen i media. Som helsepersonell og helsefaglige rådgivere i Medi3, følger vi Norsk Folkehelseinstitutts anbefalinger, og det er disse vi informerer om når bedrifter eller enkeltpersoner henvender seg til oss. Corona-virus spres ved dråpe-smitte. Gode, forebyggende tiltak er av avgjørende betydning for smitterisiko!
Gode grunnregler for å forebygge smitte:
- Gode rutiner for håndvask: Ved kantinefasiliteter bør det være utplassert desinfeksjonsmiddel. Ved toalettfasiliteter skal det være mulighet for vask med rennende vann + såpe. Vask av hender bør gjøres regelmessig.
- Hygiene ved hosting/nysing: Bruk papir, eller dekk over munn/nese med albuen.
Ikke host/nys i hånd. Kast papir i søppel etter en gangs bruk, og vask hender godt. - Tenk på avstand mellom deg og andre – tommelfingerregel er 1 meter, særlig viktig for dem som hoster/nyser
- Unngå å ta på øyne, nese og munn direkte med hender som ikke er rene
- Unngå inntak av rå/dårlig varmebehandlede, animalske matprodukter
Hva gjør en hvis en mistenker smitte:
- Er man forkjølelsessyk og tilhører en gruppe som kan ha Coronavirus, møter man ikke på jobb, men ringer fastlegen sin, legevakt, AMK ved alvorlig sykdom, eller evt. Medi3.
- Etter det vi vet per i dag, smitter ikke sykdommen nevneverdig før symptom utvikles.
- Har en vært i kontakt med noen som har fått påvist Corona-virus, men selv fortsatt er frisk, skal en i hjemmekarantene og blir videre fulgt opp av helsepersonell
- Friske mennesker som har vært i områder med Corona-utbrudd, men ikke i direkte kontakt med noen smittede, trenger ikke å være i karantene. Disse skal imidlertid i 14 dager etter hjemkomst være oppmerksom på eventuelle symptomer som feber, hoste, vansker med pust, og skal da kontakte lege straks per telefon.
- Når en er i kontakt med mennesker som enten er mistenkt smittet med Corona-virus eller allerede har fått dette påvist, skal ansiktsmaske og beskyttelsesutstyr benyttes.
Hva kan Medi3 BHT bistå med?
- Bistå med rådgivning i forhold til risikovurdering og interne retningslinjer. Medi3 har leger og andre medarbeidere som arbeider kontinuerlig med disse utfordringene.
- Bistå med rådgivning i enkelttilfeller. Det er imidlertid det offentlige helsevesenet med kommunelege/smittevernlege som har ansvar for det totale smittevernet i kommunene. Herunder også hvordan undersøkelse og oppfølging skal skje – inkludert prøvetaking, smitteoppsporing, isolering mv. Kommunelegen gir minimumskrav; virksomhetene kan ha mer restriktive retningslinjer.
Kontakt oss
For mer informasjon ta kontakt med vårt sentralbord 70 11 70 11 eller på email til bhtpost@medi3.no. Du vil da bli satt i kontakt med rådgivere som arbeider spesielt med disse problemstillingene.
FAQ:
Hva kan vi gjøre for å hindre smitte inn i Norge?
De som kommer fra områder med pågående smittespredning regnes i utgangspunktet for å ha lav risiko for å være smittet dersom de ikke har symptomer på akutt luftveisinfeksjon.
Det ingen effektive tiltak som kan iverksettes for å unngå at en utenlandsk statsborger med bærestatus, ankommer Norge.
Kan vi teste våre ansatte ved hjemkomst fra en utenlandstur?
Folkehelseinstituttet anbefaler ikke å ta virusprøver av alle som har oppholdt seg i utlandet.
Bør vi screene ansatte med temperaturmåler?
Termoscanning har ikke vist seg effektive og norske helsemyndigheter har foreløpig ikke vurdert å ta dette i bruk. Sannsynligheten for å avdekke andre infeksjonssykdommer er langt høyere enn at det oppdages Corona-smitte.
Det er det offentlige smittevernet som har ansvar for syke mennesker og smittevernlegen i hver kommune har raskest dialog med Folkehelseinstituttet, samt sanksjonsmyndighet.
Medi 3 har etablert en prosedyre for mottak og testing i de tilfeller vi må ta personer til oss. Da er det svært viktig at vi blir kontaktet før oppmøte.